Tijdens je studie wordt je geconfronteerd met het maken van vele keuzes. Zo is het lopen van stage een belangrijk onderdeel van je opleiding, maar waar ga je stage lopen en waar moet je op letten?

Hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuzes maakt en op de juiste plek stage loopt? Het doel van een stage is dat de theoretische kennis kan omzetten naar praktische kennis. Daarnaast neem je een kijkje in het werkveld, gaat alles echt zoals je had verwacht?

Maak direct je keuze door te klikken op een van onderstaande buttons, om direct tips te krijgen over 1 van de onderwerpen die aan bod komen als jij je stage gaat zoeken!

Om hier een leidraad in te bieden hebben we een stage tips overzicht gemaakt, dit overzicht bestaat uit tal van praktische stage tips en helpt je bij het zoeken van de juiste stage.  Daarnaast helpen we je bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief zodat je eenvoudig kan solliciteren op de gevonden stage en helpen we je het sollicitatiegesprek voor te bereiden, zodat je beslagen ten ijs komt en de gewenste stageplaats eenvoudig binnen hengelt.

Op onze site vind je onder andere tips hoe je het beste je stage kunt zoeken, hoe je het beste je sollicitatiebrief / motivatiebrief schrijft, tips over het opstellen van je CV en hoe je het beste je sollicitatiegesprek aan kunt pakken.

Stage zoeken
Stage zoeken

Begin met het zoeken van jouw gewenste stage. Je kunt hiervoor onze uitgebreide vacature zoekmachine gebruiken.

Stage uitzoeken

Sollicitatiebrief / motivatiebrief
Motivatiebrief

Wij hebben voor jou een voorbeeld sollicitatiebrief gemaakt, lees onze tips over het opstellen van de perfecte motivatiebrief!

Motivatiebrief

CV tips
CV tips

Bekijk onze tips over het opstellen van je cv, wat er allemaal in moet en vind passende voorbeelden bij jouw situatie!

CV tips

Sollicitatiegesprek
Sollicitatiegesprek

Contact moment gecreëerd?
Super! Tijd om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek. Bekijk onze tips!

Sollicitatiegesprek

Waar moet ik opletten voordat ik een stage zoek?

Allereerst is het belangrijk dat je bekend bent met de door school gestelde kaders, wat wordt er op school van je verwacht? Wat is het doel van de stage en welke ruimte heb jij om dit in te vullen. Als je weet wat er van je verwacht wordt, weet je ook naar wat voor stage je kan gaan zoeken.

Daarnaast is het belangrijk om inzichtelijk te maken wat jouw doelen zijn.  Zijn er competenties die je verder wilt ontwikkelen. Wat zijn jou sterke en zwakke punten en wil je deze verder ontwikkelen? Daarnaast is het belangrijk om af te vragen of jouw doelen te combineren zijn met de gestelde kaders binnen de opleiding?

Wil je stage gaan lopen bij een klein bedrijf, een MKB bedrijf of een groot bedrijf. Het bedrijfstype bepaald vaak ook de omgang en de sfeer binnen een bedrijf. Waar ben jij naar op zoek?
Uiteraard zijn er ook praktische zaken waar je op moet letten, wat is de reistijd naar een stageplaats en kan je hier eenvoudig komen? Is de afstand te overbruggen? Hou goed rekening met het feit dat je misschien wel een half jaar op en neer moet pendelen.

Zijn er bepaalde branches waarin je deze stage opdracht wilt gaan uitvoeren, of heb je zelf al een bepaalde richting bepaald? Zo niet dan is het tijd om je hierin te verdiepen en jezelf de vraag te stellen, In wat voor branche zie jij jezelf stage lopen?

Heb je helder hoeveel tijd je tot je beschikking hebt voor deze stage / stage opdracht?
Moet je nog rekening houden met een stagevergoeding? Of ben je financieel onafhankelijk? Het onderwerp stagevergoeding is altijd goed om aan bod te laten komen tijdens je sollicitatiegesprek, jij doet je best daar mag ook wel wat tegenover staan.

Je weet nu wat er van je verwacht wordt en wat je zelf graag wilt, wellicht heb je hierin een compromis moeten maken omdat dit niet een op een bij elkaar heeft aangesloten. Hoe ga je dit vorm geven? Ga je beginnen aan een meeloopstage of ga je werken aan bijvoorbeeld een onderzoeksstage?