Hoe voer je een goed sollicitatiegesprek?

Je brief en CV zijn goed ontvangen! Je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, hoe bereid je je voor en zorg je dat je ook deze ronde laat zien wie je bent en wat je kan? Het is belangrijk om te vertrouwen op je eigen kunnen en te laten zien wie je bent tijdens het sollicitatiegesprek. De “brieven selectie” is vaak de zwaarste selectie ronde, er zijn immers tientallen of misschien wel honderden sollicitanten die reageren op een vacature, jij zit in ieder geval al bij de laatste 5, dus ontspan.

Checklist voor het beste sollicitatiegesprek

Het is belangrijk dat je bij het voeren van een sollicitatiegesprek rekening houdt met een aantal dingen. Bekijk onderstaande checklist om te kijken welke kwaliteiten eruit moeten springen. Wij hebben de belangrijkste dingen op een rij gezet. Wij nemen de vragen van werkgevers mee in onze tips, dus neem deze tips mee naar je sollicitatiegesprek!

Sollicitatiegesprek checklist

Wees jezelf goed bewust dat het om een stageplek gaat, zie het als een groot leertraject. Zorg dat je jezelf bent en zorg dat je niet te geforceerd het gesprek ingaat. Ook een stage sollicitatie gesprek is een mooie wijze om te leren, je doet al ervaring op voordat je wordt aangenomen voor je stage. Zie je stage en het stage gesprek dus als een leermoment. Je wilt nog veel leren, dit betekend dat je alles nog niet weet!

Positieve kwaliteiten

Laat zien dat je houdt van aanpakken, enthousiast bent, gedreven bent en leergierig. Bedrijven zijn op zoek naar gedreven studenten. Vertel dus over je interesses, waar je goed in bent en bovenal waarom jij denk dat je binnen de organisatie op de goede plek zit.

Interesse tonen

Toon interesse in het stage bedrijf en toon interesse in de stage? Kom geïnteresseerd over en laat zien dat de onderneming je enorm boeit.

Kies een stage die bij je past

Zorg dat de stage past bij het doel dat je voor ogen hebt. Ook bij een meeloopstage gaat het uiteindelijk om het leertraject. Wanneer je in een leertraject zit wil je ook echt wat leren, dit kan onder meer door coaching op de werkplek. Laat duidelijk zien dat dit is wat jij voor ogen hebt, het is namelijk niet de bedoeling dat je na het eind van de stage niet het gevoel het er wat van te hebben opgestoken.

Checklist

  1. Je houdt van aanpakken, bent enthousiast, gedreven en leergierig
  2. Leer waar het bedrijf voor staat en weet precies wat ze doen
  3. Laat blijken dat je een teamplayer bent
  4. Neem eventueel uitgevoerde portfolio-items die van toepassing zijn mee
  5. Bereid behalve je sterke punten, ook je zwakke punten voor. Het is belangrijk dat je zelfkennis hebt!
Stage zoeken

Stage zoeken

Begin met het zoeken van jouw gewenste stage. Je kunt hiervoor onze uitgebreide vacature zoekmachine gebruiken.

Stage uitzoeken

Sollicitatiebrief / motivatiebrief

Motivatiebrief

Wij hebben voor jou een voorbeeld sollicitatiebrief gemaakt, lees onze tips over het opstellen van de perfecte motivatiebrief!

Motivatiebrief

CV tips

CV tips

Bekijk onze tips over het opstellen van je cv, wat er allemaal in moet en vind passende voorbeelden bij jouw situatie!

CV tips

Sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprek

Contact moment gecreëerd?
Super! Tijd om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek. Bekijk onze tips!

Sollicitatiegesprek

Onderwerp afstudeeropdracht

Als je een afstudeeropdracht doet zorg dan dat je een passend onderwerp kiest. Hetgeen jij wilt onderzoeken moet bij passen en je volledige interesse hebben, alleen dan kan je er wat moois van maken. Heb jij tijdens het gesprek de indruk dat dit niet het geval is? Maak dit dan ook kenbaar en begin er niet aan!

Jij kunt goed samenwerken!

Laat zien dat je een teamplayer bent. In elk bedrijf en elke organisatie zoekt men naar een echte teamplayer, zorg dat jij die teamplayer bent! Maak dit ook kenbaar in het sollicitatiegesprek. Vraag wat voor type mensen er binnen de organisatie werken en vraag ook naar wat men zoekt in een stagiair.

Kennis voorbereiding

Bereid een aantal zaken voor. Het is bijna vanzelfsprekend dat er in een sollicitatiegesprek wordt gevraagd wat je sterke punten en je zwakke punten zijn. Zorgt dat hierover na gedacht hebt en deze kan noemen. Zorg ervoor de je zwakke punten niet te zwart overkomen, het is altijd goed om dit om te zetten naar een positief punt. Bijvoorbeeld dat je door je gedrevenheid en enthousiasme nog wel eens de structuur uit het oog kunt verliezen. Bovenal, wees je zelf! Laat zien wie je bent!