Hoe schrijf ik mijn CV (curriculum vitae)

Het is belangrijk om te weten dat een je CV laat zijn wie jij bent. Om dit op een juiste wijze te kunnen doen is het belangrijk dat je gebruikt maakt van een goede maar bovenal duidelijke structuur. Uiteraard hebben wij reeds een voorbeeld cv voor je opgesteld zodat je ziet wat er bedoeld wordt met een duidelijke indeling. Je wilt immers wel dat een bedrijf een goede eerste indruk van je krijgt en je wordt uitgenodigd op gesprek. Wil je naast onze CV tips toch liever zelf een cv maken, volg dan onderstaande lay-out zodat je benoemd wat in een cv hoort te staan.

Checklist voor het bouwen van jouw cv

Het is belangrijk dat je bepaalde elementen benoemt in je cv. Hieronder wordt duidelijk uitgelegd welke elementen dat zijn en wat daar precies in moet staan. Het wordt uitgelegd op de manier hoe werkgevers het willen zien. Verder vind je onderaan de pagina een Word template waarmee je in Word jouw eigen cv kunt samenstellen!

CV checklist

Wat komt er aan bod in je curriculum vitae?

Benoem in een cv je personalia; dit zijn je voornaam en je achternaam, je adres, je geboortedatum, je geboorteplaats en je nationaliteit. Daarnaast vermeld je je telefoonnummer, je emailadres en geef je aan of je in het bezit bent van een rijbewijs.

Benoem je behaalde opleidingen

Hier geef je aan welke periode je gedaan hebt over een opleiding, welke opleiding je gedaan hebt en op welke school / universiteit je deze opleiding hebt gedaan en in welke plaats je deze opleiding hebt gedaan. Mocht je examenvakken hebben gedaan, dan is het goed om deze er ook bij te vermelden (zie voorbeeld curriculum vitae).

Benoem je werkervaring

Bij het benoemen van werkervaring is de volgorde belangrijk. Sorteer de werkervaring van het meert recent naar het minst recent. Zo ziet men als eerste waar je op dit moment mee bezig bent of wat het laatste is wat je tot op heden hebt gedaan. Je bent met het benoemen van je functie, oftewel je functienaam.  Dan geef je aan bij welk bedrijf je de werkervaring hebt opgedaan gevolgd door de functieomschrijving hierin staat wat precies de werkzaamheden zijn die je binnen je functie verricht of hebt verricht.

Uiteindelijk sluit je af met de startdatum en de einddatum van deze functie en eventuele gegevens als referentie. Het is belangrijk om met een werkgever af te spreken of ze benaderd mogen worden door als referent. Zo kan een eventuele nieuwe werkgever zien hij jij bent ervaren. Ben je nog werkzaam binnen je functie dan gebruik je als einddatum “heden”. Werkervaring betreft niet alleen commerciële functies. Je kan hierbij ook denken aan sociaal wenselijke functies als vrijwilligerswerk of stages die je reeds hebt gelopen.

Daarnaast ben je misschien voorzitter geweest van een studentenvereniging? Ook dit is iets wat je zeker dient te benoemen. Door ook deze werkervaring te vermelden val je zeker op! Wanneer je veel werkervaring hebt is het aan te raden alleen de relevante werkervaring te benoemen en de minder relevante werkervaring weg te laten.

Benoem je vaardigheden

Heb je bepaalde cursussen behaald, ben je handig met Microsoft office of andere computerprogramma’s? Vermeld ze dan ook op je CV.  Je kan hierbij ook denken aan welke talen je spreekt, dit kan je weer uitbreiden met goed in woord of goed in woord en geschrift. Daarnaast kan je met goed, zeer goed of uitmuntend het niveau van deze vaardigheden aangegeven

Nu heb je voldoende tools om een goede CV op te stellen, wil je weten hoe dit eruit ziet? Download dan ons voorbeeld, deze kan je zelf ook eenvoudig aanpassen zodat je in een handomdraai een kwalitatief goede cv maakt.

CV template downloaden voor word

Stage zoeken
Stage zoeken

Begin met het zoeken van jouw gewenste stage. Je kunt hiervoor onze uitgebreide vacature zoekmachine gebruiken.

Stage uitzoeken

Sollicitatiebrief / motivatiebrief
Motivatiebrief

Wij hebben voor jou een voorbeeld sollicitatiebrief gemaakt, lees onze tips over het opstellen van de perfecte motivatiebrief!

Motivatiebrief

CV tips
CV tips

Bekijk onze tips over het opstellen van je cv, wat er allemaal in moet en vind passende voorbeelden bij jouw situatie!

CV tips

Sollicitatiegesprek
Sollicitatiegesprek

Contact moment gecreëerd?
Super! Tijd om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek. Bekijk onze tips!

Sollicitatiegesprek